20.09.2021
Srbija ponovo pomera granice u izboru finansiranja svojih investicija izlaskom na međunarodno tržište zelenih obveznica. 

Zelena evroobveznica emitovana je u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od 1,00%, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu. Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05%. 

Republika Srbija se svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatnjivih projekata.

Danas je napravljen još jedan presedan i pored emisije zelenih obveznica,  emitovana je obveznica ročnosti petnaest godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada. 

Visok nivo tražnje omogućio je Srbiji da obezbedi povoljne kamatne stope za obe emitovane evroobveznice. Ukupna tražnja iznosila je preko 6 milijardi evra od strane više od 200 investitora, što je tokom aukcije omogućilo smanjenje kamatne stope za 0,35 procentna poena na zelenoj, sedmogodišnjoj, obveznici i 0,30 procentna poena na petnaestogodišnjoj obveznici. Tome su prethodili višednevni razgovori delegacije Republike Srbije sa velikim brojem investitorima iz čitavog sveta. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20% u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica. Delegacija je još jednom predstavila Srbiju kao novu investicionu destinaciju za investitore koji isključivo ulažu u zelene projekte, i time diversifikovala investitorsku bazu. 

Sredstva će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i ovo je još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju.